Je LED stropní panel vhodným typem osvětlení?

Asi každý ví, že my lidé potřebujeme po západu Slunce umělé osvětlení. Naše oči zkrátka nejsou uzpůsobeny k fungování za snížených světelných podmínek. A to samozřejmě platí i pro naše domovy. http://www.roztoky.cz/domovy-pro-seniory rozsvícená visící žárovka

Tím asi hlavním prostředkem k zahnání tmy je lustr, LED stropní panel nebo jiný typ závěsného osvětlení. Ale který z nich je nejlepší? Odpověď není tak zcela jednoznačná, neboť každý z nich má své výhody i nevýhody. Přesto je zde pár objektivních ukazatelů, které můžeme použít.

Jedním z nich je svítivost. Ovšem nezapomeňte, že zde skutečně neznamená „čím více, tím lépe“. Avšak ani „méně znamená více“ tu také neplatí. Jde o to, že pokud budeme mít příliš světla, může to poškodit naše oči (koneckonců existuje důvod, proč se vyhýbáme pohledu přímo do Slunce nechráněným okem) a způsobovat i další zdravotní problémy, jako například migrény. Rozhodně to však není prostředí, kde bychom mohli trávit delší dobu.

Pokud bude světla naopak málo, pak také příliš vidět nebudeme. Jak již bylo řečeno, nemáme retinu uzpůsobenou k nočnímu vidění. A námaha, kterou budou muset naši oči vynaložit, aby alespoň rozeznávaly obrysy, bude tak velká, že je opět velmi snadno poškodí, nehledě na to, že může snadno dojít k nehodě.

Jak je vidět, je zde potřeba kompromis. A nebudeme si nic nalhávat, vhodné intenzity dokážou bez problému dosáhnout oba druhy. Zde tedy rozdíl nenajdeme. Zdá se, že musíme hledat dál.

Dalším parametrem je průměrná výdrž. A zde na plné čáře vyhrávají LED panely. Ty při správné péči mohou vydržet až deset let, což je něco, o čem si běžná žárovka může nechat jen zdát. Oba údaje jsou samozřejmě brány při běžném denním používání.různobarevné zhaslé žárovky

A v neposlední řadě tu máme cenu. Ta se samozřejmě může u jednotlivých modelů lišit, a liší se i u prodejců. V každém případě to však vychází tak, že lustr je na tom finančně lépe. Je však nutné tento údaj porovnat s údajem o životnosti.

Ať už se však rozhodnete jakkoliv, vždy si koupi předem dobře rozmyslete a klidně se i poraďte s odborníkem, co by pro vaši situaci bylo nejvhodnější. Koneckonců, každá situace je individuální a vyžaduje individuální řešení.

Doporučené články