Několik rad pro zahrádkáře

Každý zahrádkář a zahradník má někdy problém, jak nejlépe kompostovat nejrůznější odpad ze své zahrádky, ale i z kuchyně, aby se kompostu dobře dařilo a na podzim byl kompost připravený k pokládce na záhonky. Pokud například chce úspěšně kompostovat nejrůznější brukvovité rostliny, bývá to obvykle problém. Pokud je totiž zahrádkář zvědavý, a po roce otevře kompost, na kterém leží mnoha oddenků z těchto zelenin, najde je v kompostu stále přítomné ve formě ztvrdlých rostlinných koster. Z tohoto důvodu je nejrozumnější pokusit se kořenový kmen před samotným kompostováním zmenšit a následně usušit. Jakmile jsou kořeny dostatečně suché, měli by být spáleny v ohništi a popel z nich potom vyhodit do kompostu, jako pokrývku.

Kompost

Tento popel z brukvovitých rostlin je opravdu možné velmi dobře využít na kompost jako tenký kryt, protože v sobě obsahuje vysoký podíl soli a přispívá tak k plodnosti hnojených rostlin. Hodnota tohoto popela je tudíž jako hnojiva velice vysoká. Mnoho zahrádkářů tento způsob kompostování možná přiměje kroutit hlavou a bude vyvolávat pochybnosti, je to však nejbezpečnější a nejrozumnější způsob, jak se zbavit takovýchto přebytků na zahradě, i tehdy, pokud si například tento kořen přineseme s rostlinami ze zahradního trhu.

Papriky

Mnoho zahrádkářů také používá na záhonech systém takzvané smíšené kultury, kdy prostřednictvím různých druhů rostlin vytvoří na záhonech jakousi směs, která by se měla například odradit živočišné škůdce, kterým se nebude vůbec líbit vůně sousední rostliny, a bude je držet v bezpečné vzdálenosti od pěstované zeleniny. Tento způsob pěstování zeleniny má však jednu velkou nevýhodu. Když totiž zasadíme rostliny podle rytmů lunárního zvěrokruhu a zároveň se o rostliny staráme, můžete ovlivnit růst pouze buď květů, listů, plodů, anebo kořenů těchto rostlin. 

Doporučené články