Paneláky se u nás stavěly v minulém režimu. Díky nim našly domov stovky tisíc lidí. I když většina lidí touží po bydlení v rodinném domě, je nutné si uvědomit, že nemáme tolik místa na to, aby každý v domě mohl bydlet. Dnes mají paneláky i více než 60 let, a i přesto se stávají žádaným zbožím na trhu s realitami. Jejich velkou nevýhodou je hlavně to, že jejich jádra jsou z umakartu, přes který uslyšíte i to, že sousedé nad vámi zrovna k obědu naklepávají řízky. Právě kvůli vysokému věku paneláků je lidé začínají modernizovat. Jako první většina lidí mění umakartové jádro za zděné, a to nejen kvůli akustice, ale i kvůli kvalitě a pevnosti.
Umakartové jádro sice udrželo i linku našroubovanou na takové zdi, ale postupem času se umakart opotřebovává, a vzhledem k tomu, že z druhé strany bývají koupelny, je opotřebení kvůli vlhkosti o to vyšší. Asi nikdo by nechtěl bydlet v paneláku v původním stavu, a právě proto si lidé nechávají měnit i kuchyně. Dnes je běžné, že lidé mají zájem o moderní kuchyně do paneláku. Kuchyně je srdcem domova bez ohledu na to, zda bydlíte v domě nebo v bytě. Proto je potřeba mít kvalitní linku, která vydrží každodenní vaření po dlouhé roky.
Ideální je nechat si linku vyrobit na míru, protože díky výrobě na zakázku je možné využít každý centimetr místa, což je právě zrovna v panelácích dost důležité. I když je nutné zachovat půdorys a nezasahovat do nosných konstrukcí, je možné mít i v paneláku moderní a velkou linku. Chce to ale zajít za truhlářem, který připraví návrh podle přání zákazníka. Není snadné navrhnout dostatečně velkou linku do malého prostoru, ale není to nemožné. Možná budete překvapeni tím, že se vám může do nové kuchyně vejít i jídelní stůl. To záleží na tom, jakou linku budete chtít a na tom, jaký máte rozpočet. Na cenu linky má vliv celá řada faktorů – od velikosti až po materiály.